Thursday, 22 March 2012

belom jalan periksa dulu....


Salam semua....
Bile dah sampai hari Jumaat ni biase la dah masuk hujung minggu mesti ramai yang merancang untuk berjalankan....
Ade yang nak g bercuti, ade yang nak balik kampung, ade yang nak g kenduri kahwin and mcm2 lagi lakan....
Macam aku plak....minggu ni aku plan nak balik kampung.....wooohooo...
So bile kite nak balik kg dengan kenderaan sendiri anda semua harus pastikan kenderaan anda selamat untuk sebelum mulakan perjalanan anda...
So kat sini saye nak berkongsi sikit tips menyelengarakan kenderaan anda sebelum perjalanan jauh...
Lets read it....
Tayar
Tayar adalah salah satu komponen penting pada kenderaan anda. Sebelum memulakan perjalanan periksa keadaan tayar anda sama ada tidak botak,pastikan bunga pada tayar masih lagi tebal ini dalah penting untuk mengekalkan cengkaman pada jalan raya terutama waktu hujan. Pastikan kandungan aingin dalam tayar juga mencukupi tidak kurang atau lebih dari had PSI

Air radiator
Untuk mengelakkan dari kenderaan anda mengelami overheat dan terpakse tersadai kat tepi jalan macam yang aku dah alami bulan lepas sebaiknya anda periksa air di dadalm tangki tersebut pastikan cukup mengikut level dan tiada kebocoran yang berlaku. Kalau tak nak kene deal ngn geng2 Toing makan duit la babe….

 Minyak enjin
Pastikan minyak enjin mencukupi mengikut level yang ditetapkan. Tempoh minyak itan juga perlu di ambil berat kerana minyak hitam yang telah lame digunakan tidak dapat melincirkan enjin dengan sebaiknya kerana mungkin terdapat kekotoran.

Minyak
Minyak petrol tentu la kowang smua kene pastikan di isi sebelum bertolak. Isi mengikut keperluan dan pastikan jarak perjalanan dan buat la kira2 anda sendiri untuk mengagak nye…

Diri anda
Untuk diri anda semua pulak pastikan rehat yang secukupnya...elakkan memandu dalam keadaan letih dan mengantuk kerana ia membahayakan keselamatan anda dan keluarga anda.


Peralatan Sampingan
Pastikan kereta anda di lengkapi dengan peralatan seperti fisrt aid, pembuka tayar, lampu suluh dan jangan lupa bawak air biasa untuk kecemasan.

p/s: selamat memandu, anda mampu mengubahnya dan ingatlah orang yang tersayang....




2 comments:

Mk Syahir said...

nice info..keepitup bro =)

takiyaoceto said...

tq bro....