Tuesday, 27 March 2012

Ternak Menternak

AnimaL Pets
Entry kali ni aku just nak kongsi sedikit tentang pengalaman aku menternak binatang...
sejak dari kecil lagi aku memang suke memelihara binatang untuk dijadikan pet la lebih kurang....
kadang-kadang bile cerite bab ni aku rase mcm x patut plak kan...
ye la...lelaki mcm aku yang muke pecah rumah ni ade jegak perasaan nak memelihara pets...
nak wat mcm mane bagi aku haiwan itu salah satu ciptaan istimewa Allah....
kadang2 bile kite xde teman haiwan peliharaan la yang jadi teman....

so nak di imbaskan kembali kisah aku zaman kanak2 hingga la aku dah besar panjang skarang ni  x la berapa banyak...lebih kurang 4 ekor je binatang peliharaan yang penah aku jadikan pet...
ok mule kan mase zaman kecik aku dulu ea.....
taaaaraaaaaa.......



ha ni la haiwan peliharaan aku masa zaman aku kanak-kanak lebih kurang mase darjah 2 or 3 la...
nama die Galak....pandai berkokok...dan jinak.... aku jage die dari die baru menetas lagi....
sayang sekali galak di jadikan sembelihan untuk kenduri oleh ayahku....saat nak sembelih tu aku sebak la jugak...and lauk kenduri tu aku xmkn pown...sbb mak aku pesan kalau syg sgt jgn makan....

lame jugak aku x memelihara lepas tu...aku mula balik bile masuk zaman IPT.....mcm mane ntah boleh teragak aku nak bele menatang tikus ni...ada sepasang name die tooya and tooyee....mase bela diowg ni aku rase mcm jd penternak berjaya.... hasil perkongsian hidup diowg aku berjaya membiakkan lebih 20 ekor anak tooya and tooyee.... sayang nye umur diowg x panjang....di baham kucing kat rumah aku...

selepas kematian tooya and tooyee aku beralih arah kepada saiz yang lebih besar sikit....ni ha Mr Bobo...
manja sentiase nak di mandikanand pandai posing depan kamera lebih kurang same ngan hamster2 aku dulu la... Mr bobo di serahkan kepada mak saudara ku selepas aku terpaksa melanjutkan pelajaran di kuala Lumpur....pekhabaran terakhir aku dengar die sempat melahirkan anak dalam 3 ekor x silap aku...dan biasa la haiwan x panjang umur mcm manusiakan....

ini haiwan peliharaan aku yang terakhir aku mula bela dari awal tahun 2011 hingga kini,reason aku bela diowg ni sebab baki aku ikan ni unik...bile tengok diowg nye gelagat dalam air hilang tekanan dan rase tenteram jiwa.... betapa istimewanya ciptaan Allah..... bagi aku diorang ni lebih kepada therapy minda aku semasa belajar la....still masih hidup lagi sampai sekarang tapi bukan lagi bawah jagaan aku....but my family yang jaga diorang...aku letak kat umah je....

so diorang ni la yang penah jadi teman dalam hidup aku thanks to them coz pernak buat aku happy and sedih....
bagi aku pelihara haiwan ini macam mendisiplinkan kita.....kita jaga mkn minum diorang mcm kita jaga makan minum  kita....
that all 4 today....tq :)

1 comment:

Tihara said...

IKAN NI LA YANG AKAK NAK BELI HARI TU TP TERLUPA LAK..MAK AKAK KATA MASA DIA KECIK2 DULU MAIN TANGKAP SENDIRI JE IKAN NI TAK PYH SUSH2 NK KENA BELI :)