Saturday, 14 April 2012

sokali ekau kono kompom nak laie....

stesen ketapi Tampin


Baru-baru ni aku balik ke kampung halaman ku....nak tau kampung aku kat mane? korang cube dengan lagu J.Sham(no 66... Pulau Sebang.. Tampin..N9..utk keksaih ku yg jauh di mata)ok la kalau xdpt nak detect jgk aku bagi tau je la...kampung aku kat Tampin....ape yang istemewanya Tampin ni sampai aku nak buat entry untuk tempat ni eak?


Nak kata istimewa sgt tu xla....seperti kampung2 yang lain, penduduk yang muafakat, susana kampung, tapi kalau korang nak tau Pekan Tampin berada di bawah pengurusan 2 negeri...N9 dengan Melaka..sebab ape eak? sebab sempadan pemisah diantara kedua2 negeri ni berada di tengah2 pekan ni....

lau ekau dtg nek bas korang turun nnt kek tongah2 pokan ni aa...
kiro ekau berado kek sentor pokan ni hah...

cukup la ye setakat tu....oops terlupa la plak....sebenar aku nak cerite sikit pasal salah satu makanan istemewa yang ade kat Tampin ni....makanan ni aku xkan penah mist kalau aku balik ke kampung....

ape jenis makanan tu eak?ala yang cucuk2 tu....aku rase korang semua mesti dah tau kan....Satey? yup tentulah satey....kenapa aku kate satey kat kg aku ni special? Kalau tengok kan rupa paras die same je ngan satey yang ade di tempat2 lain....tapi aku nak cerita mengenai rase die.....

Cik Bakri Chef Zol Satey

mungkin sobab ikut an cito raso den ni ha den kato satey ni sodap....tapi bukan nyo den x ponah carik ko....try ko....kek tompat2 lain nyo satey...but den raso kecewo ngn raso ea...tawa hebeh.... torutamo ea..kek Klumpo tu, banyak gak den nengok kodai yang ado jual satey ni tapi....raso ea tu..masih x dapek nak nandingi ngn satey kek tompat den niha....

ngan daging ea...ayam ea gompal-gompal...porap ea pulak ngan rompah ramuan turun temurun, cukop raso eaa..enak xterkato...tambah ea plak ngn kuah kacang ea...pokek likek melokek...podeh-podeh manih...asam ea cukup..ni semuo buek den sorang yo...boleh talo 30 cucuk sekali adap....den raso la...lau dak Qi yang jadi apo ni....pengacaro jalan2 cari makan tu la... poie kek restoran ni...kompom la menjilek jari ea.. makan satey ni.....
oopss...sorry tetibe je aku terkeluar bahase neessembilan aku.....

den ngan cousin den...umakaih..suko aaa..siap tapau laie tu...


kalau musim cuti, pasti satey ni menjadi pilihan ramai...bila saudara mara pulang ke kampung pasti ade yang meminta hidangan satey ni....dek sebabkan itu satey ni punye la laku,silap2 kalau datang pukul 9 malam je kompom habis....

ni kenduri ko apo ni.....


ish nak terliur plak aku bile cerite pasal satey EN Zol ni....ha kalau korang datang ke kampung aku Tampin tu jemput2 la merasa SATEY ZOL....kompom korang tak kan kiciwa punya la.... kalau xtau kat gerai die tanya je orang2 kampung pasti tau punya la...baik punya.....ADIOS.....

kek sini la ha....

ce zoom sikik laie....



P/S: mungkin tekak aku kate sedap tapi setakat ni feedback yg aku dpt dr orang luar kampung aku smuanya positif :)

6 comments:

mohamad shazni said...

wauuu.bestny..untunglaa dpt lik kg

takiyaoceto said...

aik....awak pon balik kg jugak kan?

Mk Syahir said...

bila mau bawak gua geng??haishhh..lapaq pulak dah haih!

takiyaoceto said...

nanti kite g gegamai yer geng....

Sr. Maryam Fatanah said...

owh wow! keq tampin yo?? nnt den poie..den oghang somban ni ha

takiyaoceto said...

la ekau owg somban ko....meh la dtg sini ha...